Amersfoort, zaterdag 19 oktober 2024
Iedere zaterdagochtend een fijn en ontspannen interview met een collega-ondernemer om het weekend goed te beginnen. In Business B@bbels babbelen we even over de business en leren we de persoon achter de ondernemer kennen.
Deze week spreken we met Eric Eimers, eigenaar van De Wijnbrigade. Eric vertelt over zijn favoriete lokale samenwerkingen, zijn liefde voor wijnen en hoe hij altijd blijft zoeken naar manieren om zijn bedrijf te laten groeien. Hij deelt een paar grappige momenten uit de winkel, legt uit waarom doorzettingsvermogen zijn sterkste eigenschap is, en kijkt vooruit naar het Content Kerstgala waar hij al naar uitkijkt. Nieuwsgierig? Lees snel verder en ontdek meer over Eric en zijn passie voor wijn en ondernemen!
Fijn weekend allemaal!
Goedemorgen Eric, als je agenda volgende week vijf werkdagen leeg zou zijn, wat ga je dan doen?
'Ik heb laatst een tweedaagse cursus gedaan bij Story Brand, dat was echt onwijs leuk én waardevol. Ik zou mezelf nog wel zo’n paar dagen gunnen, want hoewel je dagelijks in je werk groeit, is het goed om af en toe uit je eigen business te stappen en vanuit een nieuw perspectief te leren kijken. Daarnaast zou ik onwijs goed uit eten gaan, lekker veel sporten, en veel wijn proeven! Maar eerlijk, dat laatste doe ik al vaak genoeg, haha.'
Wat is je beste lokale aankoop ooit?
'De beste aankopen blijven toch wel de broodjes grillworst van Slagerij Paauwe, haha! Maar serieus, de samenwerking met Mariënhof & Zuster Margaux is voor ons echt bijzonder. We hebben een goede klik en kunnen Sjef (bedrijfsleider van Zuster Margaux) voorzien van verrassende wijnen. Dit is zo’n samenwerking waarbij beide ondernemers beter worden, en daarin hebben we elkaar echt gevonden. We hebben mooie plannen op de kalender staan.'
Is je bedrijf geworden zoals je het ooit beoogde bij de start?
'Het groeit en het bloeit, precies zoals ik het had beoogd. Vorig jaar rond deze tijd was ik bezig met de overname van Wijnhuis van Druiven. Tot een maand daarvoor had ik nooit gedacht dat ik in Amersfoort zou gaan ondernemen. Het is nu nog veel mooier dan ik ooit had verwacht!'
Ondernemers kennen vele eigenschappen. Wat is jouw beste ondernemende eigenschap? En welke eigenschap mis je?
'Mijn doorzettingsvermogen is absoluut mijn sterkste eigenschap. Ik ben iemand die doorgaat waar anderen stoppen en juist door die ‘zure appel’ heen bijt om te kunnen groeien. Wat ik mis? Ik zou graag beter willen leren spreken voor grotere groepen mensen. Ik wil meer mensen om me heen inspireren met mijn visie op wijn en ondernemen, maar ik merk dat ik daar nog in kan verbeteren.'
Wie is je favoriete collega-ondernemer uit de regio? En waarom?
'Dat is zonder twijfel wijnimporteur Robuust. Ze voorzien ons van prachtige wijnen en ik heb al jaren een hele goede relatie met hen. Het voelt meer als een partnerschap dan een klant-leverancierrelatie. Plus, zij hebben mij getipt over de kans om in Amersfoort te ondernemen – dat is toch geweldig?'
Welk ondernemend citaat past bij jou?
'Mijn favoriete quote is van Madame Lily Bollinger, de champagneproducent: “I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes, I drink it when I’m alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it if I am; Otherwise, I never touch it – unless I’m thirsty.” En een kleine spoiler: binnenkort hebben we Bollinger Champagne in onze winkels beschikbaar!'
Wat is het grappigste dat je ooit hebt meegemaakt op de werkvloer?
'Och, er zijn zoveel grappige momenten dat het moeilijk kiezen is! Wij lachen heel wat af op de werkvloer, zoveel mensen, zoveel verhalen. Maar wat me altijd bijblijft, is wanneer klanten zo lang in de winkel blijven hangen omdat het gezellig is. En dan komt er ineens een dochter van tien jaar binnen die haar vader komt ophalen en zegt: “Pap, het is nu wel tijd om naar huis te gaan!” Een groter compliment kun je niet krijgen.'
Wat is momenteel jouw grootste ondernemersuitdaging?
'De uitdaging voor mij persoonlijk is om steeds meer sturend te werken in plaats van alles zelf te doen. Het loslaten zelf is geen probleem – ik heb een geweldig en betrouwbaar team. Het gaat meer om het duidelijk formuleren van onze doelstellingen en mijn bedrijf zo organiseren dat iedereen zelfstandig kan handelen. Daarnaast brengt groei natuurlijk ook kosten en andere zakelijke uitdagingen met zich mee, maar gelukkig heb ik dat doorzettingsvermogen!'
Denk je wel eens na over de toekomst van je bedrijf?
'Ja, zeker. Hoe kunnen we relevant blijven in een wereld waarin wijn en alcohol in het algemeen minder genuttigd worden? Hoe kunnen we nog meer waarde toevoegen aan onze horecaklanten? Die vragen houden me dagelijks bezig. We zijn continu bezig onze dienstverlening te verbeteren en het assortiment zo in te richten dat het voldoet aan de vraag van de klant. Het werk is eigenlijk nooit af – en dat is juist het leuke eraan!'
Welke leuke (lokale) activiteit staat er binnenkort op de planning?
'De leukste die eraan komt, is natuurlijk het Content Kerstgala op 16 december. Wij kijken er nu al enorm naar uit!'