Amersfoort, zaterdag 5 november 2022
Goedemorgen! Deze zaterdag is een mooi moment om Jan Aart Bijl van Amersfoort Kerstpakket in de feestverlichting te zetten. Heb jij deze overigens al besteld? Jan Aart leeft in het hier en nu en koestert graag de mooie herinneringen en tijden uit het verleden. Voor een avondje dansen bij Pllek in Amsterdam Noord mag je Jan Aart altijd wakker maken en hij kan enorm genieten van de geur van een urenlang pruttelende Ragú Bolognese. Zijn favoriete kerst eruit: ‘Met de kerstdagen zelf ben ik eigenlijk gesloopt van alle kerstmarkten en kerstpakketten, haha! Maar met een dankbare grijns kijk ik dan het liefst naar een lange tafel waar onze kinderen uit alle hoeken van het land weer graag komen aanschuiven.’
Goedemorgen Jan Aart, de eerste vraag op zaterdagochtend: waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?
‘Misschien bén ik dan nog wel wakker! Maar voor een mooie avond op de dansvloer van Pllek in Amsterdam Noord mag je me altijd wakker maken. Een fantastisch uitzicht op de skyline van Amsterdam en de meest relaxte sfeer en muziek.’
Wat maakt jouw bedrijf zo mooi?
‘Voor iets gaan kan ik pas als er een ‘why’ voor me inzit, een zingeving die je de energie en passie geeft om je schouders eronder te zetten. Met de kerstmarkten die ik organiseer bied ik een formule om mensen op een persoonlijke manier te bedanken voor hun inzet en ze te laten voelen dat ze gewaardeerd worden. Mijn guilty pleasure is om anoniem een avond tussen zo’n gezelschap te lopen en te zien hoe iedereen dan geniet en lol heeft met elkaar.’
Hoe ziet jouw favoriete kerst er uit?
‘Meestal ben ik met de kerstdagen werkelijk gesloopt van de kerstmarkten en de kerstpakketten haha. Maar met een hele dankbare grijns kijk ik dan het liefst naar een lange tafel waar onze kinderen uit alle hoeken van het land weer graag komen aanschuiven.’
Wie of wat is voor jou een grote inspiratiebron?
‘Ik heb waardering voor een man als Pier Eringa, oud topman bij ProRail en nu directeur van een streekziekenhuis. Hij krijgt dingen voor elkaar omdat hij zich niet laat hinderen door conventies of oude structuren. Daar hou ik van.’
Wat is je hoogtepunt in je ondernemende carrière tot dusverre?
‘Het doorlopende hoogtepunt is echt de vrijheid om m’n tijd en aandacht te richten op zaken, én te delen met mensen waar je voldoening uit haalt.’
Als je kon tijdreizen, naar welk jaar zou je terug gaan?
‘Daar heb ik al vaak over nagedacht, maar ik kom altijd tot de conclusie dat je van mooie herinneringen en tijden af moet blijven en ze gewoon lekker moet koesteren.’
Wat is je favoriete plek in Amersfoort, Leusden of Hoevelaken?
‘Kafé van Zanten! De plek waar tout Amersfoort elkaar gemoedelijk ontmoet en waar je aansluitend heerlijk kunt eten.’
Welke spreuk zou er op een tegeltje boven jouw bed kunnen hangen?
‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’. Kortom, af en toe is het pure noodzaak om te veranderen, uit bubbels te komen en comfort zones te doorbreken. Niet altijd makkelijk, maar het levert wel altijd weer iets moois op.’
Van welk eten wordt jij helemaal gelukkig?
‘Zonder twijfel ragú Bolognese! Een vlees- en wijnsaus die úren en uren moet sudderen. En dan zonder afzuigkap zodat het hele huis gevuld is met die heerlijke pure comfortfood geur.’
Met welke ondernemer zou je wel eens een dagje willen ruilen?
‘Nou, over ‘why’ gesproken; het werk van de stichting Itzinya vind ik enorm inspirerend. De ervaring van Nederlandse ondernemers wordt ingezet om migranten te leren om succesvol een eigen bedrijf op te zetten. Twee jaar geleden leerde ik, via de Amersfoortse Kerstpakketten, Gertjan van Laar en zijn werk voor Itzinya Amersfoort kennen. Het staat bovenaan mijn lijstje om daar in 2023 mijn steentje aan bij te gaan dragen!’