Amersfoort, zaterdag 8 april 2023
Het is Paaszaterdag! Wat een lekker lang weekend hebben we voor de boeg, en dat weekend starten we met twee toffe ondernemende broers: Pieter en Wouter Renkema van Renkema Kaas. Zij hebben een héérlijke winkel aan de Leusderweg en zijn helemaal klaar voor de Paasdrukte. In dit interview vertellen ze vol enthousiasme over hun passie voor kaas, en delen ze ook tips wat je eigenlijk zou moeten serveren tijdens de paasbrunche: ‘Ik zou zeker Fransje aanbevelen! Een heerlijk zacht kaasje, net nieuw in ons assortiment.’ Hoe zij zelf Pasen vieren: ‘Haha, met een mooi kaasplateau natuurlijk!’ Wouter vraagt zich ook af met welke kaas hij een paaseitje zou vullen: ‘Kaasfondue, dat zou pas een leuke verrassing zijn.’
Vrolijk Paasweekend allemaal, geniet ervan!
Goeiemorgen Pieter en Wouter! Ongetwijfeld zijn jullie nog druk met Pasen vandaag in de winkel. Maar allereerst: waar kunnen we jullie ’s nachts voor wakker maken?
Wouter: ‘Oh, daar hoef ik niet lang over na te denken. Een uitgebreide portie verse sushi is voor mij dé guilty pleasure waar je me wakker voor mag maken!’
Pieter: ‘Eerlijk gezegd heb ik met twee kleintjes thuis al genoeg onderbrekingen in mijn slaap. Dus als het kan, laat mij maar lekker doorslapen!’
Welke kaas zouden jullie aanbevelen voor een perfecte paasbrunch?
Pieter: ‘Ik zou zeker de Fransje aanbevelen. Het is een nieuw en zacht kaasje uit Kockengen, een echte aanwinst in ons assortiment!’
Wouter: ‘Er gaat voor mij niets boven de Epoisses. Dit is echt mijn all-time favourite en mag dus zeker niet ontbreken op tafel bij de paasbrunch.’
Als je een paasei mocht maken en vullen met kaas, welke kaas zou je gebruiken en waarom?
Pieter: ‘Mijn keuze zou vallen op een blauwe kaas in combinatie met pure chocolade. Een combinatie die stiekem verrassend lekker is.’
Wouter: ‘Ik zou het paasei vullen met kaasfondue. Dat zou een leuke en smaakvolle verrassing zijn wanneer je hem openbreekt!’
Hoe vieren jullie zelf Pasen?
Pieter: ‘Dit jaar hebben we vrienden uitgenodigd om te genieten van een uitgebreid kaasplateau. Daar kijk ik al enorm naar uit!’
Wouter: ‘Samen met mijn vriendin een uitgebreide brunch, en daarna gaan we gezellig borrelen met vrienden. Uiteraard met de nodige kaas erbij, haha!’
Wat is de meest memorabele grap die een klant ooit in jouw winkel heeft gemaakt?
Wouter: ‘We maken bijna dagelijks wel iets grappigs mee in onze winkel. Zo was er laatst een klant die op zijn fiets voor de deur stond. Ik maakte de grap dat we geen drive-in kaasboer zijn en dat hij zijn fiets buiten moest laten. Maar voordat ik het wist, stond hij midden in de winkel vanaf zijn fiets kaas te bestellen!’
Wat is je favoriete plek in Amersfoort?
Pieter: ‘Dat is zonder twijfel Landgoed den Treek. Een heerlijke plek om op zondagochtend te wandelen of het mountainbike parcours te fietsen.’
Wouter: ‘Ik ben dol op Van Zanten. Of je nu gezellig wat wil drinken in de kroeg of genieten van een fantastische maaltijd in het restaurant. En het schijnt dat ze daar ook heerlijke kaas hebben…’
Als jullie niet in het familiebedrijf zouden werken, wat zouden jullie dan willen doen?
Pieter: ‘Ik denk dat ik hoe dan ook iets met eten zou blijven doen.’
Wouter: ‘Als ik niet hier zou werken, had ik waarschijnlijk voor een carrière in de buitensport gekozen als sportinstructeur.’
Als je één persoon mocht uitnodigen voor een exclusieve proeverij van jullie heerlijke producten, wie zou dat dan zijn en waarom?
Pieter: ‘Voor mij is dat zonder twijfel Sergio Herman. Zijn passie voor goed eten is ongeëvenaard!'
Wouter: ‘Ja, ik sluit me hier volledig bij aan. Sergio Herman is een culinair icoon. Het zou fantastisch zijn om hem onze producten te laten proeven.’
Hebben jullie een tip voor collega-ondernemers, vanuit jullie vakprofessie?
Pieter: ‘Onze gouden tip is dat kwaliteit altijd wint. Zorg dat je alleen de beste producten aanbiedt aan je klanten.’
Wouter: ‘En daarnaast is het belangrijk om vernieuwend te zijn en te durven veranderen. Zo blijf je relevant en onderscheidend in de markt.’
Tot slot: als je een dagje zou kunnen ruilen met een andere ondernemer uit Amersfoort, wie zou dat dan zijn?
Pieter: ‘Voor mij is dat Dolf Schoonaard van Bombari. Ik vind het geweldig om te zien hoe hij met zoveel passie en toewijding de mooiste maaltijden op tafel zet.’
Wouter: ‘En ik zou wel een dagje willen ruilen met Tijs van der Velde van Pon. Dan zou ik een proefritje maken in de allermooiste auto van het terrein! Geweldig toch?’