Overslaan naar inhoud

“Ik had nooit gedacht dat het zó leuk is om in de vrijetijds-business te zitten”

4 april 2025
Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de deuren van Smaken van Buiten openzwaaiden. En wie sindsdien binnenstapte, weet het: dit is geen gewone winkel. Dit is een plek waar alles draait om genieten. Van eten, koken, sfeer en gezelligheid – buiten én binnen. Vandaag vieren ze dat met een feestelijke jubileumdag, inclusief masterclasses, proeverijen en heel veel lekkers. En wie kunnen we op deze bijzondere zaterdag beter in de spotlight zetten dan mede-eigenaar Marijn?
“Onze grootste uitdaging? Onszelf bijbenen…”, lacht ze. Geen wonder, want het succes van Smaken van Buiten lijkt net zo hard te gaan als de vlammen in de kamado’s die ze verkopen. Van workshops tot wijn, van inspiratie tot accessoires – hier vind je alles voor het ultieme buitenleven.

Hoi Marijn, vertel: waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?
‘Nou, dat is een heeeel gevaarlijke actie, want ik ben erg gehecht aan mijn slaap. Maar als het écht moet? Dan voor een vakantie naar een fijne, warme bestemming.’

Wat doe jij het liefste in je vrije tijd? Of in je weekend?
‘Zodra er vrije tijd is, breng ik die het liefst door met Marc, onze jongens of met vrienden. Dat mondt eigenlijk altijd uit in koken of ergens eten. Het afstruinen van een goede markt – zoals die in Leiden – doen we ook graag. We ontdekken dan vaak nieuwe producten of gerechten.’

Wat is het allerleukste aan Smaken van Buiten?
‘Dat bij ons alles draait om het genieten van het leven, dus de positiviteit straalt ervan af! Ik had nooit gedacht dat het zó leuk is om in de vrijetijds-business te zitten.’

Wat staat er nog bovenaan jouw bucketlist?
‘Later als we groot zijn (haha) willen Marc en ik graag een roadtrip door Italië maken. Die staat al jaren bovenaan onze bucketlist. Van Noord naar Zuid en van de eilanden naar de kustplaatsen. Overal sfeer snuiven, lekker eten en drinken… lijkt me geweldig!’

Wat is je favoriete plekje in Amersfoort?
‘Smaken natuurlijk! Maar als die niet meetelt, hou ik vooral van de specialiteitenwinkels. Ik rijd bijvoorbeeld gerust om voor goed brood, dan ga ik graag naar Elsenburg & Sebastiani. Voor sieraden ga ik naar Exposa in de Krommestraat. En even spontaan lunchen of uit eten? Dan vind je ons bijvoorbeeld bij BAS of Marie.’

Welke uitdaging ga je momenteel met Smaken van Buiten te lijf?
‘Haha, onze grootste uitdaging is om onszelf bij te benen…’

Heb je een tip voor een film of serie op Netflix?
‘Op Netflix vond ik Casa de Papel geweldig, maar op de reguliere tv waren we thuis echt totaal verslaafd aan B&B Vol Liefde en Winter Vol Liefde. Heerlijke, ontspannen tv!’

Welke twee dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?
‘Dat is een makkie: de Big Green Egg en een voorraadje goede wijn in een grote Yeti koelbox. Dan vermaak ik me voorlopig prima!’

Naar welke feestdag kijk je het meest uit?
‘Dat is absoluut Kerst! Ik ben echt een groot liefhebber en we pakken dan ook altijd volledig uit. De tuinverlichting gaat meestal al in november de bomen in, de kerstmenu’s bedenken we maanden van tevoren en op de dag zelf is het eindeloos genieten met familie, lekker eten en drinken. Het perfecte feest voor ons!’

Met welke collega-ondernemer uit de regio zou jij een dagje willen ruilen?
‘Het lijkt me heel leuk om te ruilen met Martin van Luscious Loaf. Zijn heerlijke gevulde broden hebben we wekelijks in ons center en ik zou heel graag achter de recepten daarvan komen!’