“Buddy to Buddy: van betekenis zijn én je leven verrijken”
Je wereld vergroten kan ook gewoon in eigen stad. Als ‘buddy’ van een nieuwkomer ben je van beteke nis én verrijk je je eigen leven. Dat bewijzen de vele succesverhalen van Buddy to Buddy, de Amersfoortse organisatie die al honderden vluchtelingen aan even zoveel betrokken inwoners van de stad koppelde. ‘Het is een prachtige basis voor wederzijds begrip.’
Hoe belangrijk sociaal contact is kwam in de coronaperiode extra aan het licht. Julia Konijnenbelt, inmiddels projectcoördinator bij Buddy to Buddy, ondervond het ook. “Ik dacht: goh, ik vind het leven best wel lastig nu. Moet je je voorstellen dat je nieuw bent in Nederland, niemand kent en dus helemaal een kleine wereld hebt…”
Precies op het juiste moment viel haar oog op een advertentie van Buddy to Buddy. “Ik ben één van die betrokken Amersfoorters die dacht: hier wil ik me wel voor inzetten”, vertelt Julia. “Ik werd voor vier maanden gekoppeld aan Ehab, een Syrische jongen. Elke week hebben we samen iets leuks gedaan. Eerst veel gewandeld, want ja, coronatijd. Veel gepraat, koffie gedronken, samen gekookt, heel gezellig. En het mooie is: we zien elkaar 3,5 jaar later nog steeds. Zo kan het dus gaan.”
Mooiere wereld.
Het is één van de vele mooie verbindingen die tot stand zijn gekomen dankzij Buddy to Buddy. Caitlin de Wit haalde het concept, dat zijn oorsprong in Zutphen kent, in 2021 met succes naar Amersfoort. Inmiddels hebben ongeveer 700 buddy’s elkaar via de organisatie leren kennen, nieuwkomers én betrokken Amersfoorters.
“Ik was destijds twintig jaar en had nul ervaring met vluchtelingen, maar wist wel dat er een grote groep nieuwkomers in Amersfoort aanwezig is”, vertelt Caitlin. “Ik vond het een mooie kans mezelf in te zetten voor een wat mooiere wereld. Inmiddels voelt Buddy to Buddy als mijn kindje en durf ik hardop te zeggen dat het fantastisch is wat we bereikt hebben.”
Caitlin en Julia zetten zich samen met hun team in voor ‘wederzijdse integratie’. “Koppelen van buddy’s doen we op basis van gelijkwaardigheid en interesse, zodat er hopelijk een duurzaam contact ontstaat. Ze gaan samen leuke, informele dingen doen. Nieuwkomers leren over onze cultuur en andersom is dat net zo. Er worden niet één, maar twee werelden verrijkt. En dat is een prachtige basis voor wederzijds begrip.”
Meer zelfvertrouwen.
Julia kan dat alleen maar beamen. Ze is vooral blij dat Ehab zijn plek heeft gevonden in Amersfoort. “Hij kende niemand hier. Ik heb hem geholpen contact te leggen met buren. En via hen leerde hij weer andere mensen kennen. Na verloop van tijd merkte ik dat hij meer zelfvertrouwen kreeg en zich meer thuis begon te voelen in Nederland. En moet je nu eens kijken: Ehab studeert dit jaar af aan de master architectuur, is al werkzaam in dat vak, heeft een bedrijf opgericht en is vaak nog drukker dan ik, haha.”
Bij Nederlandse buddy’s ontstaan vaak nieuwe perspectieven. “Er vallen oogkleppen af”, zegt Caitlin. “Ze leren een nieuwkomer goed kennen, zijn verrast en denken: de negatieve verhalen die de ronde doen stroken niet met wat ik nu ervaar. Nieuwkomers hebben grote keuzes in hun leven moeten maken, laten soms huis en haard achter en komen zeker niet in een gespreid bedje terecht.”
Bijzondere vriendschappen.
Als het niet gebeurt is het ook goed, maar de wekelijkse ontmoetingen groeien regelmatig uit tot bijzondere vriendschappen. Buddy to Buddy begeleidt dat proces met activiteiten en aanvullende ondersteuning. “Het traject begint met een Matchingsdiner waar je je buddy ontmoet. Daarna moedigen we aan wekelijks samen te komen. Ga samen naar de markt, drink een kop koffie, ga bij elkaar eten. We faciliteren Buddytalks waar je ervaringen kunt delen, houden maandelijks een Buddycafé in onze huiskamer aan het Stationsplein en sluiten de reis symbolisch af met een Slotfeest.”
Het komt regelmatig voor dat Caitlin of Julia maanden later dezelfde buddy’s weer samen zien op een festival, een terras of in de supermarkt. “Dat is natuurlijk geweldig. We krijgen van nieuwkomers vaak terug dat ze in een warm bad zijn beland en hun plekje in Nederland hebben gevonden. Dat is waar we het voor doen.”
Jezelf zijn.
Een klein gebaar kan een groot verschil maken, zeggen de twee. “Als buddy hoef je alleen maar jezelf te zijn en je eigen wereld open te stellen. Een kop koffie drinken als iemand jarig is klinkt klein, maar kan zoveel betekenen. Met nieuwkomers krijgen we allemaal te maken, dan is dit een mooie laagdrempelige manier om ze te leren kennen.”
Ook ondernemers zijn van harte welkom als buddy. “Ook voor hen geldt: je legt contact met iemand die je nog niet kent en vergroot je wereld. Een mooi voorbeeld is een ondernemer die in de vis zit. Zijn wereld is dermate verrijkt, dat hij ons een donatie heeft gedaan vanuit zijn bedrijf. Ben je te druk om buddy te zijn? Bijdragen door plek te bieden aan onze bijeenkomsten kan natuurlijk ook!”