Overslaan naar inhoud

“De kerstdrukte voelt ieder jaar weer als een beloning voor een jaar hard werken.”

De Wijnbrigade: knallend naar het nieuwe jaar

23 december 2024

Eric Eimers is voor velen na 2024 geen onbekend gezicht meer. In een sfeervol hoekje van de winkel aan de Leusderweg blikken we terug op 2024 met de eigenaar van wijnspeciaalzaak De Wijnbrigade. Tussen de prachtig uitgestalde flessen, relatiegeschenken en feestelijke kerstverpakkingen verschijnt een grote glimlach op het gelaat van de 39-jarige ondernemer als hij terug kijkt op zijn debuutjaar in de Keistad. “2024 was een jaar vol hoogtepunten en leermomenten, maar vooral heel leuk. Ik zou het zo weer doen.”

Het is de drukste tijd van het jaar, vlak voor de feestdagen. Toch is Eric de rust zelve. Hij weet na al die jaren hoe het werkt: “December is dé piekmaand in de wijnhandel. Het voelt voor mij altijd weer opnieuw als een beloning voor een heel jaar hard werken. Als de winkel volstroomt met klanten, ben ik helemaal in mijn element.” Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, en het is duidelijk dat Eric zich in Amersfoort inmiddels helemaal thuis voelt.

Eric, Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Eric: “Wat een jaar! We hebben een winkel geopend en ons team uitgebreid. Dat was spannend, maar wat een stap vooruit. Van alles zelf doen naar een team aansturen is een heel andere dynamiek, maar ik geniet ervan. Het voelt echt als de volgende fase in mijn ondernemers carrière.”

Wat is het hoogtepunt van 2024 geweest?
“Mag ik iets geks zeggen: ik denk dat het hoogtepunt nog moet komen. December is in de wijnhandel dé maand waarin alles samenkomt. Als de winkel volstroomt met klanten, ben ik helemaal in mijn nopjes. Die drukke dagen zijn voor mij het mooiste moment.”

Ja, maar dan toch nu echt even: welk moment blijft je het meest bij?
“Haha, okee. Dan ga ik voor de vele ‘oohs’ en ‘aahs’ van klanten. Vooral nieuwe klanten die onze winkel ontdekte en enthousiast zijn geworden van ons assortiment. Ze zeggen vaak: ‘Wat leuk dat jullie díe wijn hebben, dan hoef ik het niet meer online te bestellen!’ Dat is waarvoor ik het doe.”

‘Langsgaan bij de ondernemers zelf is het leukste.’

Zijn er dingen die je anders had willen doen?
“Uiteraard, het was mijn eerste overname, en dat bracht leermomenten met zich mee. Ik ben een gevoelsmens en handel veel op intuïtie, wat vaak goed uitpakt. Maar ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe belangrijk data is. De cijfers vertellen een verhaal, en daar wil ik in de toekomst nog meer op sturen.”

Heb je mooie ondernemers mogen ontvangen in je winkel?
“Ja, absoluut! Ik vind het heerlijk om te horen wat mensen bezighoudt, en dan ben je zeker met ondernemers altijd aan het goede adres. Wat ze doen, hoe het gaat en waar ze naartoe willen. Die natuurlijke nieuwsgierigheid leidt vaak tot leuke gesprekken. En de meeste horecaondernemers blijven gelukkig ook lang klant, vaak door de persoonlijke band die we opbouwen.”

Op welke samenwerking was je echt trots in 2024?
“Dat is toch wel de samenwerking met de Mariënhof en Zuster Margaux. Het is een gewilde locatie in Amersfoort, en dat ze kiezen om met ons zaken te doen, maakt me erg trots. We hebben een goede start gemaakt en gaan volgend jaar nog meer mooie dingen samen doen.”

Wat was je leukste moment met Content in 2024?
“Padellen! Ik ben opgegroeid op de tennisbaan en vond het geweldig om die sfeer weer te ervaren. Daarnaast was de wijnproeverij in onze winkel een absoluut hoogtepunt. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is.”

Je zei eerder: ‘Ik hoop dat mensen bij wijn aan ons denken.’ Is dat gelukt?
“Steeds beter! We hebben zoveel moois te bieden, en we blijven eraan werken om dat aan iedereen te laten zien. In 2025 gaan we nog meer mooie dingen doen!”

Over 2025 gesproken… Wat gaat komend jaar jou brengen?
“We bouwen verder op wat we dit jaar hebben neergezet. Meer proeverijen, bijvoorbeeld tijdens Vrijmibo’s op kantoor en een nóg scherper assortiment. Ik wil blijven werken aan die ‘oohs’ en ‘aahs’ van klanten. Daarnaast werk ik samen met een ander Content-lid aan een gaaf platform voor horecamedewerkers. Het staat nog in de kinderschoenen, maar daar komt iets heel bijzonders uit. Het combineert mijn ervaring in de horeca met mijn passie voor het opleiden van mensen. Daarnaast wil ik blijven investeren in de winkel en het assortiment, zodat we klanten steeds weer kunnen verrassen.”

Als dit interview verschijnt is het nog een week tot de feestdagen. Hoe ga je die zelf doorbrengen?
“We werken die week letterlijk klokje rond! Winkels bijvullen, advies geven bij kerstmenu’s, horeca voorzien van mooie arrangementen en de laatste relatiegeschenken op de post doen. Op kerstavond om 19:00 uur trek ik de mooiste fles open die ik heb en serveer daar een smaakvol stukje vlees van de grill bij.”

Heb je nog tips voor ondernemers die relatiegeschenken zoeken?
“Een mooie Magnumfles maakt altijd indruk. Combineer dat met een handgeschreven kaart en je hebt een geschenk dat mensen niet snel vergeten. Maak het persoonlijk, dat doet wonderen.”

Ben je open of gesloten tussen Kerst en Oud en Nieuw?
“Jazeker, we zijn open! Tussen Kerst en Oud en Nieuw kun je nog bij ons terecht, en op oudejaarsdag zijn we open tot 16:00 uur. Dan helpen we klanten graag aan een lekkere mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van het jaar.”

Tot slot: jouw tip voor oudjaarsavond?
“Wacht niet tot middernacht, maar geniet al eerder van een heerlijke wijn met een feestelijk hapje. Bijzondere wijnen verdienen alle aandacht. Cheers, op naar 2025!”

De Wijnbrigade
Leusderweg 212, Amersfoort
📞 033-7200899
✉️ info@dewijnbrigade.nl