Juni column Maurice Hoogendoorn: "Geluk najagen? Dat is verspilling van jouw tijd!"

Amersfoort, donderdag 27 juni 2024

Welkom bij mijn vijfde column voor Content. Deze maand wil ik een gedachte delen die misschien tegen de stroom in gaat: geluk najagen is tijdverspilling. In een wereld waar gemak en comfort vaak vooropstaan, geloof ik dat het bewust opzoeken van uitdagingen en moeilijkheden veel waardevoller is. Geïnspireerd door denkers als Søren Kierkegaard en Fyodor Dostoevsky, wil ik jullie laten zien hoe echte kracht en veerkracht ontstaan door tegenslagen en persoonlijke groei. Laten we samen ontdekken hoe we door obstakels te overwinnen een betekenisvol leven kunnen leiden en ons ware potentieel kunnen bereiken.

Het klinkt misschien vreemd in een wereld waarin technologie en innovatie ons dagelijks leven steeds makkelijker maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat er veel waarde schuilt in het bewust opzoeken van uitdagingen en moeilijkheden.

Neem bijvoorbeeld de Deense filosoof Søren Kierkegaard. Hij geloofde dat het najagen van geluk een vorm van tijdverspilling was. In plaats daarvan stelde hij voor om het leven moeilijker te maken. Uitdagingen te verkiezen boven gemak.

Zo verbrak Kierkegaard zijn verloving met Regine Olsen. Ondanks zijn diepe liefde voor haar geloofde hij niet dat hij haar gelukkig kon maken. Hij koos bewust voor een leven van eenzaamheid en existentiële worsteling. Waarom? Omdat hij vond dat alleen deze radicale ommezwaai hem kon leiden tot verdere persoonlijke en filosofische ontwikkeling. Hij verkoos deze manier bewust boven het leiden van een voorspelbaar en comfortabel leven.

Elke keer dat een nieuw ‘gemaksmiddel’ ons leven makkelijker maakt, kunnen we onszelf een vaardigheid ontnemen. De keerzijde van gemak is dat het iets voor de korte termijn is, terwijl discipline en doorzettingsvermogen juist een effect op ons en onze resultaten hebben op de lange termijn.

Dostoevsky, een andere groot denker, waarschuwde voor de gevaren van een leven vol ultiem comfort en veiligheid. Hij zag deze ‘utopie’ als een recept voor rampspoed.

‘Geef mensen alles wat ze nodig hebben, en ze zullen zich uit verveling tegen elkaar keren.’ 

Dit inzicht benadrukt wat jij en ik eigenlijk al wel weten: mensen zijn niet gemaakt voor een leven zonder uitdagingen. We floreren juist door obstakels te overwinnen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Alexander Solzjenitsyn – bekend van het werk ‘de Goelag-archipel’ – pleitte ervoor om iets krachtigers te zoeken dan geluk. Want waar is geluk als je midden in de nacht meegesleurd wordt naar een werkkamp? Geluk is vluchtig en afhankelijk van omstandigheden.

Echte kracht is pas zichtbaar bij tegenspoed en moeilijkheden.
Stel je voor dat je midden in een strenge winter zonder verwarming komt te zitten. Opeens besef je hoe afhankelijk je bent van technologie en comfort. Je moet improviseren, je fysieke en mentale grenzen opzoeken om warm te blijven en te overleven. Dit zijn de momenten die ons vormen en ons ware karakter onthullen.

Of denk aan een sporter die zich voorbereidt op de Olympische Spelen. Zijn of haar weg naar succes is niet geplaveid met comfort, maar met pijn, offers en ontberingen. Het is niet de medaille die telt, maar de reis ernaartoe, die discipline en karakter vormt.

Dus laten we niet streven naar een leven van gemak en comfort. Laten we streven naar een leven vol betekenis, waarin we de confrontatie aangaan met moeilijkheden en hierdoor groeien.

Alleen dán vinden we echte kracht en veerkracht en ontdekken we wat het werkelijk betekent om mens te zijn.

Nieuws

Juni column Maurice Hoogendoorn: "Geluk najagen? Dat is verspilling van jouw tijd!"

Zakelijke Dienstverlening