September column Maurice Hoogendoorn: "De kracht van een vuurtje stoken"

Amersfoort, donderdag 26 september 2024

Welkom bij mijn zevende column voor Content. Tijdens een recente leiderschapsreis in Noorwegen werd ik opnieuw geraakt door de kracht van iets heel simpels: de vuurwacht. Het kampvuur bleek niet alleen een bron van warmte en veiligheid, maar ook een plek waar waardevolle gesprekken ontstonden die je in een boardroom nooit zou kunnen hebben. Deze maand wil ik jullie meenemen in hoe deze traditie van ‘vuurtje stoken’ niet alleen zorgt voor verbinding, maar ook voor reflectie en groei – zowel persoonlijk als zakelijk.

Laten we samen ontdekken hoe we het vuur brandend kunnen houden, in ons werk én in ons leven.

Tijdens de recente leiderschapsreis in Noorwegen werden de deelnemers – en ik opnieuw – getroffen door de waarde van een simpele, maar krachtige traditie: de vuurwacht.

Terwijl we daar in de koude, donkere nachten zaten, hielden we om beurten de wacht om onze overnachtingsplek veilig te houden en ervoor te zorgen dat het vuur bleef branden. Het klinkt misschien simpel, maar de ervaring was allesbehalve dat. De fysieke opdrachten tijdens deze reis waren intens en mentaal werden de deelnemers flink op de proef gesteld. Onvoorspelbaarheid en uitzichtloosheid waren constant aanwezige factoren en slaap was schaars.

Toch bleek de vuurwacht voor velen het meest waardevol. Het kampvuur was onze kookplek, onze bron van warmte en veiligheid, én een centrale plek voor verbinding. Terwijl het vuur knetterde en de vlammen hun warmte verspreidden, ontstonden er gesprekken die in geen enkele boardroom hadden kunnen plaatsvinden.

In een tijd waarin we ons steeds vaker isoleren achter meerdere schermen, biedt een kampvuur een unieke mogelijkheid tot verbinding. Het bracht ons terug naar de basis, naar een omgeving zonder afleiding. Geen telefoons, geen horloges, alleen de natuur en elkaar. En juist in die eenvoud ligt de kracht van het kampvuurgesprek.

Er ontstonden openhartige gesprekken die niet werden belemmerd door de druk van de zakelijke wereld. Ideeën vlogen vrijuit en oplossingen dienden zich spontaan aan. Zonder tijd of plaats als beperking konden problemen worden gedeeld en opgelost in een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect. Het kampvuurgesprek biedt een kans om diepere banden te smeden en nieuwe inzichten te verkrijgen.

Het herinnert me aan de oude traditie van verhalen vertellen. Verhalen die niet alleen vermaken, maar ook levenslessen en inzichten bieden die ons als mens en als ondernemer verrijken. Het kampvuur biedt ook een gelegenheid voor zelfreflectie. Nadenken over je leven, jouw keuzes en toekomst. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten en persoonlijke groei. Door deze inzichten te delen met anderen, kun je nieuwe perspectieven ontdekken en jouw zelfkennis én die van anderen vergroten.

Wat deze gesprekken misschien wel het meest bijzonder maakt, is de kunst van het luisteren. In onze snelle wereld, waarin afleiding altijd op de loer ligt, biedt het kampvuur de gelegenheid om écht naar elkaar te luisteren. Dit creëert een omgeving waarin empathie en begrip kunnen floreren. Dit is pas echt de bewezen waarde van vertraging.

Is het tijd om bij jou ook het vuur aan te wakkeren?

Nieuws

September column Maurice Hoogendoorn: "De kracht van een vuurtje stoken"

Zakelijke Dienstverlening