Stationsgebied Amersfoort gaat van aardgas af en sluit aan op het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort

Amersfoort, maandag 24 juni 2024 

Het Stationsgebied in Amersfoort gaat van het aardgas af. Na voorloper NS die als eerste de knoop doorgehakt heeft kiezen nu ook de aangrenzende gebouwen De Conducteur en De Argonaut ervoor om een warmtenetaansluiting te nemen. Bovendien sluiten er in de aangrenzende straten meer gerenommeerde bedrijven aan op het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort. Het is ook de bedoeling dat er een buurtwarmtenet komt voor een gedeelte van de straten net ten zuiden van het Stationsplein, op De Berg-Noord.

In juni zijn de eerste graafwerkzaamheden begonnen om de warmtenetleidingen naar het stationsgebied aan te leggen. “De trigger om te kiezen voor een aansluiting komt voort uit de urgentie om te verduurzamen, toevallig ontstaat met de geplande bouw van een nieuwe fietskelder onder het stationsplein het ideale moment.” Aldus de heer Kronenburg van de NS. “Met deze duurzame energie-installatie geven we ons pand een kickstart naar een duurzame toekomst en daar hebben de gebruikers van het gebouw alleen maar profijt van.” Vervolgens bleek ook dat er meer gebouweigenaren in datzelfde gebied interesse hadden en werd de scope groter.

Omliggende kantoorgebouwen haken (letterlijk) ook aan
Robin van Luit (van Sienna Real Estate - vertegenwoordigd Perial Asset Management, eigenaar van kantoorgebouw ‘De Conducteur’): “Wij zijn blij aan te kunnen haken bij dit mooie duurzame initiatief en daarmee een flinke CO2-reductie te behalen. Met veel huurders waaronder Natuurmonumenten in ons kantoorpand, met een sterke focus hebben op ESG sluit dit erg mooi aan op de ambitie van de eigenaar en zijn gebruikers.” Ook de Argonaut, die aan de andere kant tegen het station aan ligt, heeft voor een warmtenetaansluiting gekozen. Britt Peters, Asset Manager bij PingProperties: “PingProperties is begin dit jaar eigenaar geworden van de Argonaut en de Koperloper. Wij zijn een proactieve eigenaar, waarbij duurzaamheid en belangrijk onderdeel is binnen onze organisatie én in onze portfeuille. Daarom hebben wij ervoor gekozen om beide gebouwen te laten aansluiten op stadsverwarming in samenwerking met Warmtebedrijf Amersfoort. Samen met het toepassen van ledverlichting en het plaatsen van zonnepanelen krijgen de gebouwen een energielabel A+++. Zonder het gebouw te laten aansluiten op stadsverwarming zou dit prachtige resultaat voor een bestaand gebouw onhaalbaar zijn.”

Clusterbenadering drukt aanlegkosten en jaagt verduurzaming aan
Luc Somers en Benjamin Kamerling van Warmtebedrijf Amersfoort lichten toe: “Doordat er een groep bedrijfsgebouwen gezamenlijk een warmtenetaansluiting nemen, worden de aanlegkosten ook over meerdere afnemers verspreid. Daar profiteert iedereen van. Een warmtenet is niet voor niets een collectieve oplossing, met een enkele individuele aansluiting is het kostbaar om aan te leggen. Maar als er een hele groep tegelijk overgaat kunnen de aanlegkosten gedrukt worden en kunnen wij weer grote stukken nieuw warmtenet aanleggen.”

Meer informatie: www.warmtebedrijfamersfoort.nl.

Nieuws

Stationsgebied Amersfoort gaat van aardgas af en sluit aan op het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort

Bouw & Maakindustrie
Duurzaamheid