“Het draait
maar om
één ding:
genieten
van het
leven!”
Het mooie van het Amersfoortse ondernemers klimaat is dat er altijd weer nieuwe ‘pareltjes’ opduiken. Dit jaar leerde we zo’n – nog relatief onontdekt – pareltje kennen: Smaken van Buiten. Gezien de passie en inzet van Marijn Reinoud (39) zal het niet lang duren eer heel ondernemend Amersfoort heeft genoten van het stukje beleving die zij met Smaken van Buiten graag overbrengt: “Smaken van Buiten komt bij ons voort uit lekker eten, fijn drinken, mooie presentatie, goede, duurzame materialen… Kortom, genieten van het leven. En vooral de tijd nemen daarvoor.”
Wanneer je denkt over passie te beschikken, dan ken je Marijn nog niet. Deze enthousiaste levensgenieter blijkt een ware spraakwaterval: “Ja joh, als ik eenmaal begin… Maar weet je, ik merk gewoon dat we bezoekers van onze locatie in Vathorst dat échte gevoel van genieten over brengen. En dat maakt mij enthousiast.”
'Het zit 'm in de details'
We treffen Marijn deze donderdagochtend in november op de 1e verdieping van de prachtige winkel in Vathorst: “Dit is mijn area. Hier kan ik mezelf – op positieve wijze wel te verstaan – helemaal verliezen. Kijk deze tafel: helemaal af! Tot in detail. Het inrichten van de tafel, daar begint voor mij al het genieten. Neem een borrelplank. Dat is voor velen slechts een plank. Voor mij niet. De borrelplank is de start van een herinnering. Van een mooie middag of avond genieten met fijne mensen om je heen. Je gasten, vaak vrienden of familie, die wil je verrassen en mooie momenten meebeleven. Tja, dan moet je het goed aan pakken... En dan zit het ‘m in de details. Hoe en waarom we zijn begonnen? Ons thema is ‘Genieten van het Leven’, en enkele jaren geleden ontdekte we dankzij Corona het koken met de Big Green Egg. Wij gingen steeds vaker ‘Uit Eten Thuis’, en deze passie wilden we delen met anderen. We gingen op onderzoek uit. We volgden workshops, bezochten winkels, bekeken producten, en ga zo maar door. Maar nergens kregen we het ‘wow’ effect en – nog belangrijker – nergens vond je alles ineen. Een ‘one-stop shop’ om thuis te genieten. Bij Smaken van Buiten haal je alles in huis om je vrienden en familie ook qua uitstraling te verrassen. Van prachtige wijnglazen én de bijbehorende wijn, tot het servies en de juiste kruidenmix. We hebben hier de ‘total package’, geen zorgen.”
“De borrel plank is niet zomaar een plank. Dat is de start van een herinnering!”
Eén adres om te genieten
Het is november en bij Smaken van Buiten is de aan
loop naar de feestdagen allang en breed begonnen. “Het
zijn lange dagen, maar wat een heerlijke tijd. Ik kan niet
anders zeggen! Onze winkel draait om genieten. Zoals je
met de feestdagen doet met vrienden en familie. Dus dat
sluit inderdaad enorm aan. Maar eigenlijk gaat dat hier het
hele jaar door. Natuurlijk hebben wij nu de kerst versie
ring hangen, maar de klantreis – dat gevoel van genieten – die men hier meemaakt, daar besteden we het hele jaar
aandacht aan. Tijdens de workshops, tijdens de bedrijfscateringen op locatie – want dat doen we ook -, teamuitjes,
noem maar op. Het gaat om de tijd nemen en genieten met
elkaar.”
“Hebben we dit allemaal echt in één jaar bewerkstelligt?”
Samen met haar partner Marc is ze – naast het Amersfoortse bedrijf Pure Professionals – enige tijd geleden ook Smaken van Buiten gestart. Marijn vormt het gezicht en de commerciële kracht achter deze tak van sport. “Marc is de strateeg en is ook organisatorisch heel sterk. Zet mij maar in op het commerciële vlak en zo versterken we elkaar inmiddels alweer zo’n 15 jaar. Ja, ook als liefdevol duo, dat klopt. Of dat werkt altijd? Bij ons wel. Weet je, wij kunnen elkaar ook passievol het vuur aan de schenen leggen als het gaat om een discussie over het bedrijf en de activiteiten. En dan daarna gewoon weer verder gaan zonder wrok of naar gevoel. Lukt je dat als verliefd stel niet, dan moet je niet samen ondernemen.” Recentelijk hebben de twee ras ondernemers samen geïnvesteerd in een fysieke uitbreiding aan de overzijde van de huidige locatie: “Wij noemen deze 2e locatie de studio. Het is het centrale punt voor alle workshops. De benedenverdieping is ingericht als kookstudio, en boven is de gelegenheid tot rustig genieten, vergaderen en bijpraten. Die combinatie is echt top voor ons, en de deelnemers. Vanuit het oogpunt comfort is het ook heerlijk, want nu kunnen we het hele jaar door bedrijfsuitjes, workshops, familie-uitjes verzorgen. Gewoon lekker binnen!”
Beetje verbaasd
En met Kerst neemt Marijn samen
met Marc en haar gezin plaats aan
tafel. Met welk gevoel: “Ja, dit jaar
wordt bijzonder, want we gaan met
Kerstavond voor het eerst gourmetten. Dat willen de kinderen al
heel lang heel graag. Eerlijk gezegd
niet helemaal ons ding, maar we
liggen er waarschijnlijk behoorlijk
‘af’ en dus geven we de kids wat
ze willen. De 1e en 2e Kerstdag
pakken wij dan wel uit op de BBQ,
haha! En met welk ondernemend
gevoel? Ik zit ieder jaar opnieuw
een beetje verbaasd aan tafel. Als
ik er zo over nadenk dan zal dat dit
jaar niet anders zijn. We hebben
weer waanzinnig veel gedaan
in 2024. En dan denk ik: ‘Hebben
we dit allemaal echt in één jaar
bewerkstelligt?’ Het openen van
de studio aan de overzijde, het
positioneren van onze premiummerken, mooie stappen gezet in de
uitstraling en de uitbreiding van
de mogelijkheden. Plus al die workshops en events die
we hebben verzorgd. Maar vooral: ons team. Daar kijk ik
heel trots naar. De juiste mensen hebben we om ons heen
verzameld. Het is cliché, maar we kunnen nog zo’n mooie
winkel hebben… O, en waar ik ook héél trots op ben: Op
Google Reviews hebben we meer dan 90 reviews met vijf
sterren. Echt heel gaaf!”
Januari voor de deur
Ten tijde van de publicatie van dit interview is het bijna
Kerst. De Smaken van Buiten-agenda puilt die dagen uit
van de laatste workshops en jaarafsluiters, en zodoende
zijn het lange dagen. Op de vraag of het daarna rustig
gaat worden, begint Marijn spontaan te lachen: “Dat zou
je denken, hè. Nee, de Kerst is inderdaad voor ons belang
rijk maar de maand januari ook. Wat wij zien is dat we
aan het begin van het jaar veel aanvragen krijgen voor
bedrijfsuitjes. Waar veel het jaar afsluiten, daar kiezen ook
steeds meer bedrijven om het jaar op te starten. Bedrijven starten weer op, staan aan de aftrap van het nieuwe
jaar, hebben doelstellingen geformuleerd en investeren
logischerwijs in hun personeel. Teamuitjes zijn belangrijk
om het jaar weer fris en ambitieus te starten. Kortom, de
agenda stroomt ook voor de maand januari en februari
vol. Ook investeren ondernemers steeds meer in de juiste
relatiegeschenken voor hun personeel. Met Smaken van
Buiten hebben we ook op dat gebied in het goede segment
geïnvesteerd. Neem deze YETI beker. Duurzaam, op en topkwaliteit… Kortom, een ideaal januari-opfrissertje voor je collega’s. Anno 2024 kan je niet meer
met een weggooibekertje van plastic aan komen
zetten…”
“Ja, dat is het voornaamste doel van 2025: genieten!”
Op naar 2025
“In 2025 willen we verder groeien. Het afgelopen
jaar stond in het teken van investeren, het fundament verder verstevigen en nu zijn we dankzij
enkele grote vernieuwingen klaar om verder te
bouwen. De studio aan de overzijde geeft ons
veel meer mogelijkheden. Maar ook qua bekendheid willen we groeien. Er komen enkele leuke
acties aan, zoals de Discover Workshop in maart
2025. In Amersfoort zou eind 2025 niemand
meer Smaken van Buiten niet mogen kennen.
Qua kwaliteit zullen we altijd door ontwikkelen.
Gek gezegd, een heel vreemde doelstelling op het
eerste gezicht, maar ik hoop heel vaak thuis met
Marc te genieten van een goed glas wijn. Marc en ik koken altijd samen. Dan praten we de dag door met
een goed glas wijn. Als ik weet dat we lekker met elkaar
koken – we nemen bewust de tijd om een uur te koken – en de tijd nemen en we die tijd hebben, dan weet ik dat
het die dag goed is geweest. Dus dan is het ultieme doel
toch genieten. Ja, dat is het voornaamste doel van 2025:
genieten!”
Last-minute shoppen: op
naar Smaken van Buiten!
Vlak voor de feestdagen last minute nog iets nodig
voor de feestdagen? Voor die ene relatie, collega
of voor je partner en kids thuis? Bij Smaken van
Buiten kun je gerust nog in de laatste dagen voor
Kerst even binnen stappen. Marijn: “Mensen
zoeken vaak iets bijzonders voor de feestdagen.
Dat komt goed uit, want hier hebben we dingen
die je niet overal vindt. Wees welkom, kom wip
gerust binnen die laatste dagen voor Kerst! We zijn
tot dinsdag 24 december geopend. Maandag 23
december tot 16.00 uur, en dinsdag tot 12.00 uur.
”