De Campus Amersfoort van ROC Midden Nederland is klaar om de samenwerking met het bedrijfsleven verder uit te breiden. In het modern gerenoveerde campusgebouw aan de Disketteweg 10 is nog meer ruimte voor ontmoeting ontstaan. En dat draagt bij aan het gemeenschappelijke doel van bedrijfsleven, organisaties en onderwijs: de talenten van de ‘makers van de samenleving’ te laten bloeien.
Als nieuwe manager externe betrekkingen in Amersfoort valt Elmer Smith met zijn neus in de boter. Bij Campus Amersfoort bruist het van de energie. Het onderwijsaanbod staat als een huis en studenten, docenten en bedrijven komen nog meer dan voorheen met elkaar in contact.
Elmer laat dan ook met een brede glimlach de moderne ruimtes van één van de campusgebouwen zien. Het nieuwe elan helpt hem bij zijn uitdaging om de banden met het bedrijfsleven en andere stakeholders verder aan te halen. Hij staat er natuurlijk niet alleen voor: de organisatie van Campus Amersfoort is erop gebrand om de samenwerking met ondernemers te versterken en verder uit te bouwen. Daarom schuiven vandaag ook Karim Bashandy, afdelingsmanager Business & Administration College, en campusmakelaar Assunta Verschuren aan voor een kerstinterview met een boodschap.
"Op elke verdieping hebben we ontmoetingshubs en labs gecreëerd."
Er zijn hier veel stappen gezet in de afgelopen periode. Neem ons eens mee in die ontwikkelingen?
Karim: “Het is goed om te vertellen dat we binnen ROC Midden Nederland in Amersfoort drie locaties hebben: Disketteweg 10, Disketteweg 2-4 en Maatweg 3 (naast Meander Medisch Centrum). Op die locaties leiden we ongeveer 3.000 studenten op voor een belangrijke arbeidsplek in de regio, binnen 9 kleinschalige colleges op het gebied van gezondheidszorg, welzijn, business & administration, bouw, techniek, ICT, media en sport. Wij werken elke dag aan het verbeteren en vernieuwen van ons onderwijs. Nu is de tijd aangebroken om dat nog zichtbaarder te maken in de wijk, de stad en de regio. We hebben in de afgelopen periode onze organisatie verder aangescherpt om studenten én bedrijven nog beter te kunnen bedienen. Daarnaast hebben wij onze gebouwen opgeknapt tot een plek waar studenten, docenten en bedrijven graag willen zijn: een inspirerende leeromgeving en een fijne ontmoetingsplek. Komend jaar is de buitenruimte aan de beurt. Ook kreeg ons onderwijs in 2024 een oordeel ‘goed’ van de inspectie en hebben we ons aanbod uitgebreid, zodat we blijven aansluiten op de vraag vanuit het werkveld. Een voorbeeld daarvan is de start van de opleiding E-commerce Specialist. Deze inspanningen werpen hun vruchten af. Dat zien we terug in de groei ten opzichte van het voorgaande jaar. Steeds meer studenten kiezen voor ons onderwijs.”
"We vinden dat je al je kanten mag omarmen. Want veel kanten, is veel kansen."
Ontmoeting staat meer dan ooit centraal, toch?
Assunta: “Zeker! We hebben gewerkt aan de verbinding met elkaar. We willen dat studenten zich hier welkom, gezien en gehoord voelen. Daar hoort bij dat studenten van alle opleidingen, van bouw tot administratie, samenwerken. Op elke verdieping hebben we ontmoetingshubs en labs gecreëerd. Daarnaast is er het Campus Connect Center waar studenten, docenten en ondernemers elkaar vinden. Daar is co-creatie onze mindset: samen scheppen, samen ontwikkelen en samenwerken aan belangrijke thema’s voor de regio, zoals gezond stedelijk leven, duurzaamheid en digitalisering.”
Elmer: “Hier mag je jezelf zijn en aan jezelf werken. Je mag ook werken aan andere talenten die je hebt. Misschien word je opgeleid tot verpleegkundige, maar vind je het ook geweldig om muziek te draaien als dj. We vinden dat je al je kanten mag omarmen. Want veel kanten, is veel kansen. Het is onze missie om studenten op te leiden voor een vak en goed door te laten stromen, maar ook zo te ontwikkelen dat ze zich staande houden in de samenleving en daarin een waardevolle bijdrage leveren.”
Wat heeft Campus Amersfoort het regionale bedrijfsleven te bieden?
Karim: “Studenten kunnen bedrijven een stap verder helpen. Veel ondernemers in het mkb kampen met personeelstekort. Daardoor komen ze niet aan al hun ambities toe. De marketingstrategie die je zou willen opzetten, het ondernemingsplan dat je zou willen schrijven, het juridisch advies dat je nodig hebt: onze studenten krijgen daar hun opleiding voor en kunnen je ermee helpen.”
Assunta: “Een mooi voorbeeld is de duurzame hellingbaan die onze techniekstudenten in samenwerking met bedrijven voor het Celsiushuis in het Hoefkwartier hebben gebouwd. Daarmee is de toegankelijkheid van deze duurzame ontwikkelplek verbeterd. Een win-winsituatie: studenten leren met bedrijven tot een constructie te komen, bedrijven leren hoe ze studenten nieuwe vaardigheden bijbrengen en het uiteindelijke resultaat is waardevol voor de lokale samenleving. Het is een schoolvoorbeeld van hoe we de samenwerking voor ons zien.”
"De stip op de horizon is dat we betere beroepsprofessionals afleveren als bedrijven studenten meenemen in dit soort ervaringen."
Hoe waardevol is de samenwerking met bedrijven voor studenten?
Karim: “Van echte opdrachten in de praktijk leren ze het meest. Levensecht leren noemen we dat. Wij staan als de Campus Amersfoort van ROC Midden Nederland midden in de Amersfoortse samenleving en leiden studenten praktisch op. We kunnen ze veel kennis en vaardigheden bijbrengen in de schoolbanken, maar in de praktijk leggen ze de connectie met het vak waar ze voor opgeleid worden. Daardoor neemt de intrinsieke motivatie om verdere stappen te zetten toe.”
Elmer: “Onze studenten zijn de makers van de samenleving. Tijdens en na hun opleiding leveren ze die waarde op verschillende plekken in de samenleving. Je ziet niet voor niets vanuit de samenleving en de politiek een herwaardering van het mbo. Dat heeft ook te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven staan te springen om praktisch geschoold talent. ROC Midden Nederland is het opleidingsinstituut voor die makers. Ook voor volwassenen trouwens. Onder het label ‘mbo voor professionals’ bieden we - naast een vast aanbod van trainingen, cursussen, certificaattrajecten en volledige opleidingen - ook scholingstrajecten op maat. De samenleving verandert, de technologische impact neemt toe. Wij helpen om kennisachterstanden weg te nemen en hebben een breed aanbod op het gebied van bij- en omscholing. We passen ons aan aan de beroepspraktijk en de behoefte die daar leeft. Sterker nog, dat is voor ons een vliegwiel om onze positie als relevante en vanzelfsprekende ontwikkelpartner van de arbeidsmarkt verder uit te bouwen.”
Wat is het hogere doel van de krachtenbundeling met het bedrijfsleven?
Elmer: “De stip op de horizon is dat we betere beroepsprofessionals afleveren als bedrijven studenten meenemen in dit soort ervaringen. Met talenten die aansluiten bij de actuele behoefte, maar ook met wendbaarheid en doorzettingsvermogen, want dat hebben ze allemaal moeten ontwikkelen in de praktijk. Achteraf horen we altijd dat ze zoveel hebben geleerd.”
Het mbo mag juist trots zijn. Zonder het mbo staan we allemaal in ons hemd.
Hoe gaan jullie deze ambities waarmaken?
Elmer: “Het begint ermee dat we doen wat we zeggen. Onlangs waren we aanwezig bij een sessie met vrienden van Flint waar we zelf ook deel van uitmaken. Dan ontmoet je veel enthousiaste ondernemers die stagiairs willen inzetten en opdrachten hebben liggen. De kansen liggen daarmee voor het oprapen.”
Assunta: “Onze ambitie waarmaken vereist ook van ons dat we met ons onderwijs blijven meebewegen om aan te sluiten bij wat wij betekenen voor Amersfoort. Bovenal geloven we in onze studenten. Elke student heeft talent, dat moeten we zien te ontplooien. En daar mogen ze vervolgens hartstikke trots op zijn. Wij zijn er heilig van overtuigd dat een praktische leergang net zo waardevol is als een theoretische.”
Hoe luidt jullie oproep aan het regionale bedrijfsleven?
Elmer: “Doe mee! We hebben gezamenlijke belangen. We zitten in hetzelfde schuitje en hebben elkaar hard nodig.”
Assunta: “Ik zou ook zeggen: investeer in je eigen toekomst. Want als je investeert in onderwijs, investeer je in een duurzaam bedrijf.”
Karim: “Wij willen graag samenwerken. Wil je dat ook? Benader ons, dan gaan we samen bekijken hoe we het vormgeven. Er is veel mogelijk. Bedrijven kennen het mbo vooral van de stageplekken, maar het kan ook gaan om een project dat studenten in tien weken afleveren. Doe je met je bedrijf zelf een tof project? Kom er een gastles over geven. Of stap over als hybride of fulltime docent.”
Elmer: “Of woon een presentatie van en over Generatie Z bij. Maar liefst een derde van de beroepsbevolking is tussen de 15 en 26 jaar. Door met ons samen te werken leer je je doelgroep én je medewerkers beter kennen.”
Met welke wens gaan jullie 2025 in?
Karim: “Dat onze studenten met plezier naar school komen en met plezier hun diploma behalen. Dat ze trots zijn als maker van de samenleving. En dat ze die erkenning voelen, van ons én van de samenleving.”
Elmer: “Dit is precies waar we het voor doen, dit is wat ons drijft. Er ligt een gezamenlijke opdracht voor Amersfoort, dus laten we dit samen omarmen. Laten we de waardering voor het mbo en de studenten centraal zetten, zodat ze trots leren en tegelijkertijd verder bijdragen aan onze prachtige stad.”
Ziet u kansen en wilt u dit verder verkennen? Wij werken graag met u samen!