Overslaan naar inhoud

DUO Interview: Claudia van Driel & Sander van Dronkelaar over de (Amersfoortse) woningmarkt!

17 april 2025

Ons bedrijfslid Eemland Vloeren - van eigenaresse Claudia van Driel - heeft een leuk social item gelanceerd: 'Aan Tafel Met...'. Hiermee benadrukt zij dat ze naast vloeren ook actief is in de mooiste eikentafels en designstoelen.

Iedere maand schuift een ondernemer aan in de showroom en gaat Claudia het gesprek aan over een actueel onderwerp. En in de 1e editie op 16 april kwam mede-Contenter Sander van Dronkelaar van Drenth Makelaars over de vloer. Daarmee had Claudia meteen een échte highlight te pakken: de woningmarkt! Sander liet zijn visie hierover los. Het werd meteen een pakkend interview die we - met toestemming van Claudia - graag met jullie delen!


Hoi Sander, welkom bij Eemland Vloeren. Hoe is het in de woningbranche?
“Ja, dank je wel! Leuk om hier eens binnen te zijn. De woningbranche is momenteel weer flink in beweging. We zien dat de vraag naar woningen onverminderd groot blijft, vooral in populaire regio’s zoals Amersfoort en omgeving. Tegelijkertijd is er ook meer aanbod dan vorig jaar, wat zorgt voor een iets betere balans op de markt. Kopers zijn wel iets kritischer geworden, mede door de rentestand. Maar over het algemeen zien we dat de woningen — mits goed gepresenteerd en juist geprijsd — nog steeds snel verkocht worden.”

Het AD berichtte dinsdag 25 maart met koeienletters: ‘Huizenprijzen door ’t dak!’. In Amersfoort ligt de gemiddelde verkoopprijs boven de 500.000 euro. Hoe kijk jij aan tegen de huidige markt?
“Ja, dat soort koppen trekken natuurlijk meteen de aandacht. Het klopt dat de huizenprijzen in Amersfoort inmiddels gemiddeld boven de 5 ton liggen. Dat heeft deels te maken met schaarste, maar ook met het feit dat veel woningen in deze regio gewoon goed en compleet zijn: goed onderhouden, energiezuinig en op gewilde plekken.”

“Tegelijkertijd moeten we wel een beetje nuance aanbrengen. Niet élk huis gaat ‘door het dak’ qua prijs. De prijsvorming is nog altijd sterk afhankelijk van locatie, staat van onderhoud en of er bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen zijn genomen. Wat je wel ziet, is dat er weer meer vertrouwen is bij kopers — en dat zorgt voor een stijging van de vraagprijzen én de uiteindelijke verkoopprijzen.

Waar liggen – volgens jou – de oplossingen?
“De oplossingen liggen wat mij betreft op meerdere vlakken. Allereerst moet er écht meer gebouwd worden, en dan vooral in het middensegment. Denk aan betaalbare eengezinswoningen, maar ook aan appartementen voor starters en senioren. Versnellen van vergunningstrajecten en minder bureaucratie kan daarbij veel winst opleveren. Daarnaast moeten we de doorstroming op gang helpen. Veel ouderen blijven in een ruime woning wonen, simpelweg omdat er geen geschikt alternatief is. Meer levensloopbestendige woningen kunnen dat oplossen — en daarmee komt er weer ruimte vrij voor jonge gezinnen.”

Maar het is toch simpelweg niet meer te betalen?
“Ook op het gebied van financiering zijn er zeker stappen nodig. Starters hebben het momenteel erg lastig. Het idee om de maximale looptijd van een hypotheek te verlengen van 30 naar 40 jaar – specifiek voor jongeren tot 28 jaar – is een interessante ontwikkeling. Daarmee wordt de maandlast lager, en ontstaat er net iets meer ruimte om een eerste woning te kopen. In combinatie met andere maatregelen, zoals een hogere NHG-grens en startersvrijstelling van overdrachtsbelasting, kan dat echt helpen. Maar uiteindelijk blijft de kern: er moet gewoon meer gebouwd worden. Op de juiste plekken, met oog voor kwaliteit én toekomstbestendigheid.”

Hoe lang zit je zelf in het vak?
“Ik zit inmiddels al behoorlijk wat jaren in het vak, sinds 2006. Toen ben ik begonnen als stagiair in de makelaardij. Vanaf 2008 ben ik aan de slag gegaan bij Drenth Makelaars in Amersfoort en in 2011 heb ik de stap gemaakt naar directeur. In die rol heb ik jarenlang met veel plezier en toewijding gewerkt aan de opbouw en groei van het kantoor.”

Een periode waarin je de markt flink hebt zien veranderen?
“Zeker, de woningmarkt is in al die jaren flink veranderd, maar het contact met mensen, het adviseren bij grote beslissingen en het blijven meebewegen met de markt — dat is wat het vak voor mij altijd boeiend heeft gehouden.”

In ‘makelaarsland’ zijn vele verschillende manieren van werken, Op welke wijze pak jij het aan namens Drenth?
“Klopt, in makelaarsland zijn er allerlei stijlen en werkwijzen — van snel en zakelijk tot juist heel uitvoerig. Bij Drenth kiezen we bewust voor een persoonlijke en transparante aanpak. Geen glad verkooppraatje, maar eerlijk advies en duidelijke communicatie. We nemen echt de tijd voor onze klanten, of het nu gaat om de verkoop van een woning of de aankoop van een nieuwe plek. Wat voor mij belangrijk is, is dat mensen zich gehoord en begrepen voelen. We zijn goed bereikbaar, schakelen snel en denken mee in mogelijkheden. En dat alles zonder poespas, maar gewoon zoals je het zelf ook graag zou willen als klant: professioneel, betrouwbaar en betrokken.

Wat raad je kopers aan in de huidige markt?
“Ik raad kopers vooral aan om goed voorbereid op pad te gaan. De markt is weer actiever en woningen verkopen sneller dan een jaar geleden, dus het is belangrijk om je financiën op orde te hebben voordat je gaat bezichtigen. Laat je goed adviseren door een financieel adviseur, zodat je precies weet wat je kunt — en wilt — uitgeven. Daarnaast: laat je niet gek maken. Er komt altijd weer een nieuwe woning voorbij, dus blijf kritisch kijken of het écht bij je past. Neem iemand mee met verstand van zaken, of werk samen met een aankoopmakelaar die je helpt met onderhandelen en je behoedt voor valkuilen. En tot slot: denk ook verder dan alleen de maandlasten. Kijk naar de staat van onderhoud, energiezuinigheid en de toekomstbestendigheid van de woning. Die factoren worden steeds belangrijker.”

En dan is er ook nog de dreigende veranderingen omtrent de overwaarde in box 3. Wat vind je daarvan?
“De discussie over het belasten van overwaarde in box 3 is begrijpelijkerwijs een punt van zorg voor veel huiseigenaren. Op dit moment heeft het kabinet echter duidelijk aangegeven dat er geen plannen zijn om de fiscale behandeling van de eigen woning te wijzigen. Dit betekent dat de eigen woning niet wordt overgeheveld naar box 3 en dat de overwaarde onbelast blijft. ​Er zijn wel voorstellen gedaan, zoals door De Nederlandsche Bank, om de eigen woning naar box 3 te verplaatsen. Dit zou betekenen dat hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait komen te vervallen, en dat er belasting wordt geheven over de overwaarde. Deze voorstellen zijn echter bedoeld voor de lange termijn en zouden, indien ze worden doorgevoerd, geleidelijk worden geïmplementeerd over een periode van twintig jaar om huiseigenaren de tijd te geven zich aan te passen. ​Voor nu blijft de eigen woning in box 1, waarbij het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek van toepassing zijn. Kortom, hoewel er in de toekomst mogelijk veranderingen kunnen komen, is er op dit moment geen reden tot directe zorg over belastingheffing op overwaarde in box 3. Het is verstandig om de ontwikkelingen te blijven volgen en bij belangrijke wijzigingen advies in te winnen bij een financieel adviseur.​”

En nu we toch bij Eemland Vloeren zijn. Hoe belangrijk is een mooie vloer in je woning?
“Haha, ik snap je vraag! Een vloer is echt de basis van je interieur — letterlijk én figuurlijk. Het bepaalt de eerste indruk als je binnenkomt. Of het nou gaat om een strak appartement of een karakteristieke jaren ’30-woning: de vloer valt direct op. Het geeft warmte, uitstraling en maakt een huis écht af. Daarnaast is het ook gewoon een praktisch onderdeel. Een goede vloer moet tegen een stootje kunnen, makkelijk te onderhouden zijn én aansluiten bij je woonstijl. Bij de verkoop van een woning kan een mooie vloer zelfs het verschil maken. Potentiële kopers voelen direct: hier wil ik wonen. Dus ja, een vloer is wat mij betreft absoluut een investering waard. En als je dan toch bij Eemland Vloeren bent… dan weet je zeker dat je goed zit — of eigenlijk: goed stáát.”